22 augustus 2024

Vorig weekend hadden we opendeur tijdens het ambachtelijk weekend in het Waasland. We hadden ideaal weer en veel enthousiaste vrijwilligers die mee kwamen helpen om te laten zien hoe we onze ezeltjes verzorgen en een mooie thuis proberen te geven.

De mensen konden de ezeltjes op de nieuwe weiden zien smullen, en we lieten ze ook proeven van het ruiteren van ons gedroogd gras, zoals het vroeger op ambachtelijke wijze werd gedaan. Ze konden ook zien hoe wol wordt gesponnen, hoe je kaartjes kunt maken, de kinderen konden knutselen en creatief bezig zijn. We hadden zondagmorgen een hele mooie opkomst voor ons ontbijt, en ondertussen werd ook het ontbijt voor de ezels geserveerd. Dank aan alle vrijwilligers die kwamen meehelpen om alles in goede banen te leiden, en natuurlijk ook dank aan alle bezoekers, want zonder hen zou het geen groot feest worden natuurlijk !

We hebben heel veel leuke mensen gesproken en mooie contacten gelegd. Ook hadden we veel interesse van de mensen van de gemeente olv Koen Daniëls die in onze gemeente woont, die ons gehele project enorm waarderen, en waarmee we ook ondersteunende gesprekken kunnen voeren, wat een hart onder de riem is voor ons. Dank je wel daarvoor !

En maandag was het dan weer gewoon tot de orde van de dag. Toen kwam er al gelijk een telefoon die ons weer met beide voeten op de grond zette. “Ze hadden een ezeltje gekocht om bij de schaapjes te zetten op de jaarmarkt in Ename. Het bleek een hengstje van 2 jaar, en de eerste dagen “gedroeg hij zich wel” maar daarna ging hij achter de schaapjes aan, en vertoonde “agressief gedrag”. Zelfs een gewone draad tussen de dieren gespannen, daar sprong hij zo over … Ze probeerden de verkoper te bereiken, maar die gaf “niet thuis”. Die is van deze ezel af en heeft zijn centen binnen, dus wat wil je nog meer … en natuurlijk zeggen zij dat ze bij schapen kunnen, dat ze alleen kunnen staan, die zeggen alles als je die ezel maar koopt (hen zal hen een worst wezen wat je met die ezel doet …) Mensen die ons al lang kennen zullen zeggen : “dat is gewoon copy paste van alle vorige verhalen van jonge hengstjes”. Ja natuurlijk!!! Ik dacht ook eerst dat dit een bandje was dat ze jaarlijks afspelen door mijn telefoon, maar nee hoor, dat is gewoon een jaarlijks terugkerend fenomeen zoals orkanen, hittegolven enz. We weten al lang dat ezels niet graag alleen staan (wij noemen dat sociale verwaarlozing) en jonge hengstjes groeperen zich om te gaan oefenen met elkaar in het-sterk-worden om op 5-6 jarige leeftijd rijp te zijn om een kudde merries of een deel merries over te nemen van een andere hengst. En geloof me vrij, dat gaat niet met een bosje veldbloemetjes af te geven aan die hengst hoor !!! Omdat hier onze Oscar alleen schapen ter beschikking had, kan hij niet anders dan gaan oefenen met die schapen ipv met ezelhengsten … en ja, hij dwingt ze op hun knieën door in de nek, oren en poten te bijten, maar daar zijn die arme schapen dus niet tegen opgewassen. Dat is natuurlijk gedrag voor zo’n hengstje, dat wij maar weer eens helemaal verstoord hebben, en daar de sticker “agressief” op gaan plakken … Tja misschien moeten we er maar eens een liedje van maken … of een sprookje … Om een lang verhaal dan maar weer kort en gelukkig te maken : Oscar is woensdag naar hier gekomen, zodat we hem zijn normaal ezelgedrag kunnen laten verder zetten met echte ezels … Maar eerst natuurlijk een nazicht door onze dierenarts, een castratie, en dan een lang en gelukkig leven als een echte vent !!! (nvdr een vent is een gecastreerde ezel)

Johan en Nathan kwamen ook terug helpen om omheining te zetten. Poorten werden geleverd alsook palen (dank je wel aan RH stables). Nog 60 meter en we zijn aan het einde van het terrein. Voorbereidingen om weer een volgend brugje te leggen zijn in volle gang, we willen deze winter namelijk weer niet tot onze knieën in de modder zakken en de ezels ook niet. Dus we moeten nog heel hard werken om alles winterklaar te maken …

Nu zaterdag is het weer Stretchen tussen de ezeltjes, met ons aller Petra. Je kan nog steeds mee doen, de weide is groot genoeg. Schrijf je in via donkeygym@yahoo.com, of kom gewoon af, we regelen het wel.

De laatste nestjes zwaluwen zijn ook aan hun vlieglessen bezig… nog even en daar gaan ze weer naar het zonnige zuiden, ons achterlatend met de nog steeds kwekende vliegen…

Tot volgende week, voor een nieuwe wekelijkse update !

Een reactie plaatsen